Zoet-Zout-Zoet met de Mystique

Geplaatst op 04-07-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Mirra Verberne  -  Bron: Winner 11.20 Mystique

2023-zoet-zout-zoet-3

Het weekend van 17 en 18 juni was de tocht Zoet-Zout-Zoet met de Winnerclub, 5 Winners hadden zich opgegeven. De spanning was tot een paar dagen voor vertrek groot, wat wordt het weer en waar gaan we verzamelen? Gelukkig hadden de weergoden goed geluisterd naar mij, wat minder naar de andere, niet meer dan windkracht 3 noordwest zou het zaterdag worden. Perfect om te oefenen. En van Makkum naar Den Oever waarbij je bijna geen stroming tegen hebt. Vrijdag zouden we allemaal verzamelen bij de gemeente haven van Makkum en 1 ligt in zijn thuishaven van Makkum.

Op donderdagavond na het werk de boot van Hoorn naar Enkhuizen gevaren en de volgende dag opstapper Ingrid verwelkomd. Met een lekker briesje kruisend richting Makkum. Bij de vaargeul op de motor naar de aanloopboei van Makkum met de wind op de neus. In het kielzog van een andere Winner die stug bleef doorzeilen.

Wij hadden de behoefte om de route over het wad te bespreken en tijdens de bbq de tablet bijgelegd. Na een uitgebreide analyse door Kees gerustgesteld en dat als we de boeien goed zouden volgen dan kwam alles goed. En we nemen de meest noordelijke route langs Texel.

Na een goede nachtrust rond 9 uur richting de sluis, en 1 1/2 uur later op het Wad. Ook de Winner 10.10 uit de andere haven was nu aangesloten. De tocht van 30 mijl tussen Kornwerderzand en Den Oever is in ongeveer 6 1/2 uur gevaren met gemiddeld niet meer dan 6 knopen wind. Echter bij de splitsing tussen de twee vaarroute koos deze Winner 10.10 de korte route langs de Afsluitdijk, maar met laag water is dat een beetje onverstandig. Na een snelle herstelactie sloten ze weer bij ons aan.

2023-zoet-zout-zoet-1

Voor Texel nog minder wind en om niet achterop te raken wat extra stuwing aangezet, wat door de anderen wel opgemerkt werd. Daarna iets meer met de zeilen getrimd en dat ging steeds beter waardoor de motor niet meer is bijgezet. De workshop zeilen trimmen kwam van pas. Langs Den Helder richting de sluis is de vaarweg wat smal en moesten we goed opletten en tijdig wenden. Voor ons had de 12.20 even niet goed opgelet en zat vlak naast de geul bij laag water aan de grond, en zagen wij hun hard achteruit varen maar ze kon gelukkig op eigen kracht weer loskomen. Hierna zijn wij nog beter tussen de boeien gaan varen. 

2023-zoet-zout-zoet-2

In de haven van Den Oever bijgekomen van de geslaagde tocht en tijdens een heerlijke maaltijd bij Dikke Bries de sterke verhalen gedeeld. Zondag ging ieder weer zijn eigen weg en wij gingen weer naar Hoorn. Met meer ervaring op het wad in de pocket. Dit was de eerste keer dat ik meedeed aan een Winner evenement en Ingrid en ik vonden het heel gezellig, dank aan alle deelnemers van dit weekend.


WinnerClub

ofni.[antispam].@winnerclub.nl

Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.