Zeilen in Zeeland, tips van een lid

Geplaatst op 15-06-2020  -  Categorie: Algemeen

Beknopte gids voor de Winner-Noorderlingen die deze zomer naar Zeeland willen....

Beste Winnervaarders, het werd duidelijk dat een aantal verstokte noorderlingen dit jaar de bakens richting Zeeland willen verzetten. Hierbij een paar tips....

Staande Mastroute.

Als je de Staande Mastroute neemt zou ik altijd, overdags door Haarlem en over het Spaarne gaan en daar een dagje doorbrengen bijv. met het vernieuwde Teylersmuseum. Persoonlijk vind ik dit leuker en meer relaxed dan het nachtkonvooi door Amsterdam.

De volgende interessante stop is Gouda, Nadat je door de Spoorbrug bent, kun je bakboord uit, de jachthaven in. Die is loopafstand van Gouda en dat is een hartstikke leuk stadje. De kaasmarkt minstens zo bekend als die van Alkmaar!

Dordrecht, zeker de moeite waard voor een tussenstop. Je gaat naar jachthaven “Maartensgat” of naar de Koninklijke Roei en Zeilvereniging. Je ligt dan pal in het centrum van de stad bij de restaurantjes. Finn’s de moeite waard gezellig en voor niet te veel geld Lekker pizzaatje en wijntje aan de haven bij . (Otto e Mezzo). In de voormalige Vismarkt.

Op de staande mastroute mag je op sommige stukken niet opkruisen. Met name op het Dordtse Kil en Hollands Diep en in het Brabants Vaarwater en de Witte Tonnenvlije (Oosterschelde). Daar wordt door RWS op gelet en gehandhaafd. Ook is het verstandig de blokkanalen en hun roepnamen goed op te schrijven, want die moet je verplicht uitluisteren op de benedenrivieren (vanaf de Algerabrug). Melden hoeft niet als pleziervaart, maar Sector Dordrecht stelt het wel op prijs, en zal je ook op mogelijke gevaren wijzen. (Bijvoorbeeld diepstekende ‘zeevaart’ in de Dordtse Kil.) Vanaf halverwege de Dordtse kil, het gehele Hollands Diep en het Volkerak communiceert de binnenvaart op vhf 10 dit is niet verplicht maar wel verstandig om uit te luisteren.

Buitenom

Buitenom is een tussenstop in Scheveningen leuk, de musea Beelden aan Zee, Het Panorama Mesdag en vooral het museum Voorlinden (moderne kunst) zijn makkelijk bereikbaar met tram of fiets en zeer de moeite waard.

 Oversteken shipping lanes bij Rotterdam: even goed opletten dat je de juiste kanalen gebruikt en je meldt bij “Maasmond” Je kunt ook via de Nieuwe Waterweg naar binnen. De verkeersleiding is ook voor jachtjes in mijn ervaring bijzonder vriendelijk en voorkomend. Dan in Rotterdam (Rotterdam Marina, of bij KNZRV de Maas) overnachten. Is best leuk om te doen. Rotterdam Marina ligt (qua golfslag) rustiger en vlak bij de kop van Zuid en kort op de hippe uitgaanscentra en de Markthal van Rotterdam.

Als je via de Nieuwe Waterweg komt, kun je via de Oude Maas en het Spui naar het Haringvliet. Overnachten in het dorpje “Oud Beijerland” Kleine havenkom en lekkere dwarsstroom bij het invaren vanaf het Spui, maar diepgang tot ruim 2 meter geen probleem, leuk dorpje met alle winkels op loopafstand. Op het Spui kan het flink stromen.

Zeeuwse en Zuidhollandse Delta

Andere binnenkomst in de Delta is Stellendam. Let bij hardere wind uit westelijke en noordwestelijke invaart en zeker bij laagwater even op de diepgang en golfslag bij het “Slijkgat” hier kunnen grondzeeën staan en bij harde wind en stroom tegen, gevaarlijk. Het Slijkgat is echt ondiep en bij LW kun je beter je aan de noordelijke kant van het vaarwater blijven en geen bochten afsnijden maar het is zeer veranderlijk, dus niet alleen op de plotter gluren, de boeien ruim aan de goede kant houden, en niet te hard aan de grond lopen. In geval van twijfel even navragen bij Post Ouddorp (UHF 25) hoe de situatie is. Eventueel uitwijken naar Nieuwe Waterweg (altijd toegankelijk) of Roompotsluis. Aanloop van de Roompot is veel dieper en dus bij meer weersomstandigheden aan te varen. Maar het is natuurlijk het lekkerst als je inkomend tij hebt. Let tussen de Maasmond / Stellendam en de Roompot even op de zeehonden. Die zijn daar zeer talrijk!

Op het Haringvliet/ Hollandsdiep zijn Middelharnis en Willemstad leuke plaatsjes. De Put (Goudswaard) is juist een rustige haven. Je kunt ook ankeren onder Tiengemeten en bij Hellevoetsluis daar liggen ook moorings. Ook bij het Hellegatsplein liggen een aantal gele meer boeien. De Haringvlietbrug moet je even goed timen want die draait niet tijdens de ochtend- en avondspits.

Op de Oosterschelde moet je vanaf de Krammersluis verplicht vhf 68 uitluisteren: Post Wemeldinge.

Zierikzee, Burghsluis (vers gerookte vis net over d’n diek), Colijnsplaat en Yerseke, zijn de moeite waard. Net door de Bergsediepsluis zijn Tholen en Bergen op Zoom bereikbaar. Bergen op Zoom is een verrassend stadje, met hoop historie en cultuur, leuk! De Jachthaven is basic maar zeer vriendelijk en loopafstand van de stad.

Ook kun je naar Goes: bij Goese Sas naar binnen over een kanaal leg je midden in het stadje in een leuk haventje aan in het vuurtorentje zit een WC. Dat is de haven die je moet hebben. Tenslotte zijn er een aantal ankerplekken: De Betonhaven (Neeltje Jans), bij de meeste windrichtingen goed beschut. De Schelphoek, tussen Zierikzee en Burgsluis en het Lodegat, net voorbij LG 14. In de Krabbenkreek bij Sint Annalandliggen moorings, en verderop r. st Philipsland kun je ook je anker uitgooien.

Tussen Hollands Diep en Volkerak heb je (bij Willemstad) de Volkerak sluizen. Niet veel verval, maar met hoge mast moet je mogelijk door de grote sluis. Bij de jachtensluis mag je aan beide kanten overnachten (gratis, maar geen voorzieningen).

De meeste havens aan het Volkerak kan je niet in met diepe kiel (>1,50) Maar... je kunt wel bij Benedensas naar binnen en helemaal naar Steenbergen varen. De Steenbergse Vliet is overal diep genoeg. In Steenbergen plm. 5 kilometer de Vliet op, kun je makkelijk boodschappen doen en er zijn een paar leuke cafétjes. Benedensas net door het sluisje aan stuurboord, is een rustige beschutte haven midden in een natuurgebied. Aardige mensen en goedkoop. Er is een leuk tentje op het sluiscomplexje. Je zit hier ook in de Brabantse Wal, een stuwwalgebied met een hoop historie dat aan de Zuidkant door Bergen op Zoom wordt begrensd.

Vanuit het Volkerak kom je via de Jachtensluis van de Krammersluizen weer op zout water. (De Krammer). Daarvandaan kom je in een uurtje bij Bruinisse (Bru), de ingang van de Grevelingen of in tweeëneenhalf in Sint Annaland aan de Krabbenkreek.

Op de Grevelingen heb je vele eilandjes en openbare ligplaatsen waar je drie dagen mag bivakkeren, zeker leuk met jongere kinderen. Je hebt daar wel een vignet voor nodig dat je bij de jachthavens in Bru kan kopen. Bru heeft een paar goeie visrestaurants en alternatieve tent (leuk!) bij het oude veerhuis “Anna Jacobapolder – Zijpe” (aan het Zijpe dus), waar je in 20 minuutjes heen wandelt. Verder is West Repard (helemaal aan de westkant, voorbij Scharendijke) een leuke stek, Je ligt daar vlak bij Renesse. Maar ook Ouddorp en zeker Brouwershaven zijn leuke plekken. Houdt op de Grevelingen wel je kaart en de betonning goed in de gaten, buiten de betonning heb je soms ondieptes.

Vanaf de Oosterschelde kan je op drie manieren naar de Westerschelde.

  1. via de Roompot sluizen Om Walcheren heen naar bijvoorbeeld Vlissingen of naar Cadzand (Zeeuws Vlaanderen). Alwaar een paar top-restaurants zijn, je zit dan al bijna in Belgie dus goed! Of naar Breskens.
  2. Via de Zandkreeksluizen en het Veerse Meer door Veere (Kanaal door Walcheren) en Middelburg naar Vlissingen. Veerse Meer: ook leuke eilandjes maar met diepgang > 1,75 meter oppassen, jachtbetonning ligt op 1,50m. Veere is een leuk plaatsje maar Middelburg, de proviciehoofdstad nog leuker, leuke en lekkere tentjes.
  3. Via het Kanaal door Zuid Beveland, bij Wemeldinge naar binnen en via Hansweert er uit. Dan ben je weer op de Westerschelde.

De Westerschelde is vrij serieus vaarwater. Er staat meer stroom en meer tijverschil dan op de Oosterschelde er zijn meer geulen en er is veel beroepsvaart, zeer groot (containerschepen en tankers) en klein (binnenvaart) ze hebben allemaal haast.

Maar er zijn ook prachtige zandbanken met zeehonden, verdronken landen, vogels, bruinvissen en kerncentrales.

Vanaf Vlissingen en Breskens kun je op een tij helemaal naar Antwerpen. Let ff op de beroepsvaart en houdt de blokkanalen in de gaten; kijk vooral vaak achterom. Voor Antwerpen moet je via het Internet een havennummer aanvragen. Daarmee moet je je melden bij de sluizen. De leukste ligplaats is het Willemdok, pal onder het MAS (Museum Aan de Stroom) en feitelijk is dit -in- het centrum van Antwerpen.

Voor het Willemdok moet je door de Kattendijksluis naar binnen. Bij hoog water en laag water draait die niet, dan moet je ff wachten bij de wachtsteiger aan de west-oever van de Schelde tegenover de sluis.

Gebruik In Antwerpen de huurfietsjes en je hebt een topdag! Bestel het lokale bier niet als een “de Koninck alstublieft”, want dan herkent men de noorderling meteen, die heten “een Bolleke, asteblieef”.

Tenslotte, in het laatste nummer van de “Zeilen” #6 van juni 2020 daar staan drie routes van “Zeeland experts” beschreven die zeker een goed beeld geven.

Veel plezier,

Cees Verhoef

a/b Winner 1010 “Slartibartfast”

thuishaven: Sint Annaland


WinnerClub

ofni.[antispam].@winnerclub.nl

Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.