Voorjaarstocht Zuid naar Zierikzee en Wemeldinge, 9 t/m 12 mei 2024

Geplaatst op 22-05-2024  -  Categorie: Leden schrijven  -  Auteur: Jan Frumau en Ana Laura Guzmán Ibarra  -  Bron: Evolutie

Hij stond al een tijd in de agenda’s, de voorjaarsexcursie 2024 van de afdeling Zuid, maar uiteindelijk was het toch een heuglijk moment toen het eenmaal zover was en er koers gezet werd naar Zierikzee waar we donderdag eind van de middag verwacht werden voor de steigerborrel. 

20240509-vjt-zuid-ligplaats-zierikzee

Er was een mooi plekje voor ons gereserveerd in de gemeentehaven waar Zeeuwin (10.20), Vrijheid (9.50) Syrinx (11.20) Evolutie (9.50) en Frats (9.00 Performance) vanaf een uur of vier aanlegden. De wind had het die dag laten afweten maar het weer was des te beter voor de borrel, waar over en weer verslag werd gedaan van winterklussen, bij werd gepraat en kennis werd gemaakt met andere verenigingsleden. Het was erg leuk dat de bemanningen van Piccolo (8.00) en Bries (10.10) naar Zierikzee waren afgereist en bij de borrel aanwezig waren hoewel ze door omstandigheden niet mee konden varen. Dat gold overigens ook voor de organisator van het geheel Jeroen Tromp, die niet mee kon varen omdat zijn vrouw Willeke de dag ervoor een niertransplantatie had ondergaan, maar er wél stond om ons op te vangen en ook de volgende dagen er steeds bij was om te zorgen dat alles goed liep.

20240510-vjt-zuid-ingang-museum

Na een verdiende nachtrust stond voor vrijdagochtend een excursie op het programma naar het watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Per huurfiets waren we in een half uurtje ter plaatse, na een ontspannen rit bij windstil maar verder prachtig weer. Het museum zelf was bijzonder interessant, mede ook omdat we een erg goede rondleiding kregen van Jan Dees, die jarenlang technisch verantwoordelijk was geweest voor de dijken in de provincie Zeeland. De tentoonstelling gaf een erg goed beeld van de ramp zelf, met al het leed dat eraan verbonden was en de heldendaden die sommigen verrichtten, maar ook van de voorgeschiedenis en wat er sindsdien aan verbeteringen is doorgevoerd. Jan leerde ons ook welke dingen tegenwoordig nog zichtbaar zijn in het Zeeuwse landschap die te maken hebben met die rampnacht. We waren unaniem lovend over het museum maar keken er ook naar uit om te gaan varen, zeker nu het leek alsof er toch wat wind stond. Na de lunch staken we rond een uur of twee van wal richting Wemeldinge. Met het beetje wind dat er stond en de vloedstroom in de rug spoelden we vlot langs de zeehonden in het Brabantse Vaarwater en kwamen rond een uur of vijf aan op bestemming. De dag werd afgesloten met een prima diner op het terras aan de haven.

20240511-vjt-zuid-lijnen-werpen

Zaterdag stond in het teken van actie. Nadat ook Zeearend (9.00) haar aansluiting had gemaakt lag de regie in handen van Bert Oosterlaak, van zeilschool de Witte Waaier. Hij had voor ons een dagprogramma opgesteld waarbij we flink aan de bak moesten. In de ochtend eerst oefenen met lijnen gooien en daarna motormanouvreren in de haven: haaks op de steiger aanleggen, afvaren van lagerwal met een loeflijn en boxvaren werden in vlot tempo afgewerkt. Na de lunch ging het buitengaats verder met sliplandingen oefenen, achtjes varen en ankeren, gevolgd door een kort wedstrijdje als kers op de taart. Erg leuk om te doen allemaal, en erg leerzaam, ook omdat besloten werd de bemanningen om te husselen. De schippers voeren op hun eigen boot maar met andere bemanning  dan gewoonlijk. Dat was soms een beetje buiten de comfortzone maar wel heel nuttig omdat je ook eens ziet hoe anderen een manouevre uitvoeren en je wat makkelijker een andere rol probeert in te nemen. Maar goed, los van het educatieve aspect was het ook nog eens geweldig zeilweer. Die middag stond er een prachtige drie a vier Bft dus de boten liepen geweldig op een zonovergoten Oosterschelde.

20240511-vjt-zuid-avondeten-1

Terug in de haven werd er Thais eten besteld dat met uitzicht op de haven gezamenlijk genuttigd in een zaaltje van de Witte Waaier. Er werd enthousiast nagepraat over de geweldige zeildag en er werden al weer plannen gemaakt voor de volgende tocht. 

Helaas kwam ook aan dit weekend weer een eind. Zondag voeren Frats en Evolutie om een uur of negen uit, zij moesten immers helemaal terug naar het Haringvliet. De andere boten vertrokken wat later, na de koffie met koek op de steiger. Al met kijken we terug op een super zeilweekend dat perfect georganiseerd was door Jeroen. Dank en complimenten daarvoor!

Fotoboek: 2024 Voorjaarstocht Zuid

Nuttige tips:

  • Zierikzee is een leuke plek om een paar dagen te liggen. Het heeft een pittoresk en gezellig centrum en prima voorzieningen, zowel in de gemeentehaven als bij de watersportvereniging.
  • In de omgeving van Zierikzee is het leuk fietsen met uitzicht op de Oosterschelde of door het achterland. Een fiets kun je in Zierikzee huren via jandejongefietsen.nl.
  • Het Watersnoodmuseum is zeer de moeite waard en gratis toegankelijk met museumjaarkaart. Zie watersnoodmuseum.nl.
  • Zeilschool de Witte Waaier biedt zowel vanuit Wemeldinge als Lelystad allerlei cursussen aan waarmee je je eigen vaardigheid kunt vergroten. Leerzaam en leuk om te doen. Zie wittewaaier.nl.

WinnerClub

ofni.[antispam].@winnerclub.nl

Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.