Vanwege de gunstige weers- en windverwachting vertrokken we met de Allegria op vrijdagmorgen al uit Willemstad, richting de Volkeraksluis. Afgelopen zomer hadden we daar ondanks de beperkte bediening weinig vertraging, maar deze keer waren we de beurt en duurde het bijna de maximale 2 uur om de sluis te passeren. Maar daarna met een heerlijk oostenwindje een mooie zeiltocht naar Kats. Voor de haveningang spotten we nog drie bruinvissen. Dat blijft toch fantastisch om te zien. Zaterdag hebben we gewacht tot we de stroming mee hadden en zijn toen naar Yerseke opgekruist waar we naast de Bries konden afmeren
Zondagochtend na het ontbijt zijn we op onze ouderwetse vouwfietsjes op pad gegaan richting post Wemeldinge. Een mooi fietstochtje langs de haven van Yerseke (best veel viskotters) en de Oosterschelde bracht ons bij de verkeerspost waar de meeste andere Winnerzeilers al voor de poort stonden te wachten.
Deze werd snel geopend en binnen werden we hartelijk ontvangen door een medewerker van de post. De vers gezette koffie vergezeld door heerlijke herfstcake die Peter had meegenomen ging erin als de spreekwoordelijke koek. Vanwege de groepsgrootte werd de controlekamer in 2 shifts bezichtigd. Geholpen door het mooie weer hadden we vanuit de controlekamer een prachtig overzicht van de binnen- en recreatievaart, konden ze met camera’s, radar en AIS volgen op de schermen en hoorden hoe de communicatie met de schepen verliep
De verkeerspost is 24/7 door 2 personen bemenst en gaat over het vaar-gebied tussen Roompotsluis, Krammersluis, Bergsediepsluis en sluis Hansweert. Het was erg leuk om te horen wat de verkeersleiders zoal meemaken. Zo loopt er dankzij de sterke dwarsstroming nog wel eens een schip vast bij de ingang van het kanaal en een tijdje geleden is er zelfs een binnenvaarder op de wal gevaren, bijna tegen het gebouw van de post aan. De 2e shift was nog getuige van een bijna-aanvaring tussen een binnenvaarder en een Belgisch zeiljachtje dat motorproblemen leek te hebben. De binnenvaarder kon gelukkig nog uitwijken en het jachtje werd even later weggesleept door een ander zeilbootje. Natuurlijk werd er nog een groepsfoto genomen met de verkeerspost op de achtergrond.
Vervolgens met auto’s en fietsen in optocht naar de Eco-oesterexperience in Yerseke. Na het nuttigen van een drankje en de zelf meegenomen lunch ging iedereen de auto in om onder aanvoering van Ko de Oesterman naar een mooie oesterbank bij Wemeldinge te rijden. Daar aangekomen konden de laarzen aan en staken we gewapend met emmers en handschoenen de dijk over om op de drooggevallen oesterbank te belanden. Na uitleg van Ko en zijn twee collega’s over het rapen en openen van oesters kon iedereen gaan zoeken. De emmers werden gestaag gevuld en menig oester werd ter plekke al genuttigd.
De oesterbank was wonderlijk mooi en als je goed keek rijk aan flora en fauna. Ko gaf uitleg over de verschillende kleuren wieren, schelpen en krabbetjes, hoe je het verschil kunt zien tussen mannetjes- en vrouwtjes-krabben en dat je stijf priemwier (agardhiella subulata) rauw kunt eten (een lekkere knapperige textuur en een milde variant op de smaak van zeekraal).
Op de oesterbank lopen ging prima, echter als je in de modder terecht kwam, was er een kans dat je laars daarin bleef steken, hetgeen de arme H. overkwam. Met wat hulp konden zowel H. als haar laars gered worden.
Na een uur of anderhalf verlieten we met volle emmers de oesterbank en reden we weer terug naar Yerseke. Daar kwamen schalen met een proeverij van vis en garnalen op tafel en hebben we gezellig bijgekletst over de avonturen van afgelopen seizoen. Intussen werd door Ko een grote brander opgestart waarna met zeekraal gekookte mosselen werden opgediend en wijn, bier en water rijkelijk vloeiden. De bakjes met mosselen waren in een mum van tijd leeg, maar werden gelukkig vele malen bijgevuld.
Na het eten konden we onder leiding van Ko nog oefenen met het openen van de oesters, waarbij door verschillende mensen nog menig oestertje naar binnen werd geslurpt. Na een prachtige dag kon iedereen met een zeer tevreden gevoel weer huis- of bootwaarts.
Culinaire creativiteit is volop aanwezig bij de Winnerclub, getuige dezelfde avond nog gedeelde foto’s van allerlei ‘bereidingen’ van oesters. Onze variant: oesters met truffelkaas uit de oven, gegarneerd met stijf priemwier, was heel leuk bedacht, maar gaat geen vervolg krijgen. Op de foto de zalige oesters van C en M: gepaneerd met peccorini en gebakken in boter en knoflook.
Onder windstille maar zonnige omstandigheden zijn wij op maandagochtend vertrokken uit Yerseke, niet veel later gevolgd door de Bries. Eenmaal op het Volkerak was de wind een beetje toegenomen waardoor er met spinnaker uiteindelijk een beetje vaart in de boot kwam en we toch nog een mooi zeiltochtje naar Willemstad hadden.
Veel dank aan P. en J. voor het organiseren van dit gezellige, geslaagde en leerzame uitje!
Fotoboek: 2025 Najaarsexcursie WinnerClub Zuid