Elektronica lezing

Geplaatst op 06-12-2017  -  Categorie: Leden schrijven

Op zondag 26 november kwamen 20 personen naar Willemstad om wat meer over elektronica te weten te komen. De lezing werd gegeven door Ruud van der Zee. Ruud leidt zeilinstructeurs op, examineert en zit in de CWO-commissie.

Via een presentatie maakte hij ons wegwijs in AIS, Routeplanning en weerroutering, wifi versus kabels en stand-alone versus gekoppelde apparaten. Gelukkig kregen we de hand-out van de presentatie later toegestuurd, zodat we aandachtig konden luisteren en vragen stellen.

Het AIS-systeem is op 1 juli 2003 in werking getreden. Vanaf 2012 werd ook de Nederlandse binnen- & chartervaart verplicht om dit te gebruiken. In de toekomst zal de visserij op zee ook verplicht worden om de AIS aan te zetten. Het AIS systeem kan tot 4500 uitzendingen per minuut verwerken.

Ruud vertelde ons dat in de toekomst de fysieke tonnen gaan verdwijnen. Het kost te veel om ze elk jaar uit het water te halen, schoon te maken en weer te plaatsen. In plaats hiervan komen er virtuele tonnen die middels AIS-signaal te zien zijn.

Verder kregen we nog handige links voor het weer (Windy en Windalert) en een overzicht van een planningsformulier wanneer je op zee gaat. Ook een stromingstabel die je eenmalig maakt voor bijvoorbeeld de tocht naar Harlingen, Vlieland en Oudeschild, zodat je een goed overzicht hebt van de gunstigste tijd van vertrekken m.b.t. de stroom.

Na de presentatie kwam Roger Simon om het e.e.a. te vertellen over de doorstart van de Winnerwerf door Christoph Becker.

Al met al een geslaagde middag.

Namens de evenementencommissie Zuid

 

 

 


WinnerClub

ofni.[antispam].@winnerclub.nl

Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.